Svenska

2007 kom Laura Agustín ut med boken Sex at the Margins: Migration, Labour Markets and the Rescue Industry, där begreppet räddningsindustrin myntades för att beskriva dem som försöker hjälpa fattigare eller marginaliserade personer, i synnerhet migranter som säljer sex. Idag är Laura, som kallas the Naked Anthropologist, en efterfrågad föreläsare inom frågor som migration och den globala sexindustrin.

One of the most important books on migration published in recent years. –The New Statesman

Laura erbjuder föreläsningar och skriver om

• Globalisering, genus och migration
• Kulturella och rättsliga perspektiv på prostitution, sexindustrin, sexslaveri och trafficking
• Papperslös migration och informella arbetsmarknader
• Etnicitet, identitet och social integration

I hela sitt liv har Laura varit en migrant. Under sina resor har hon dansat med hustlers och strippor i Miami, lärt sig säkrare-sextekniker från bordellarbetare i den Dominikanska Republiken, bott med en escort och hennes familj i Melbourne och besökt bar girls och illegala migranter i Bangkok. Hon har lyssnat på albanska människohandelsoffer i Italien och diskuterat överlevnadssex med flyktingar i Colombia.

Hon har jobbat på ett fackförbund för professionella sexarbetare i London och snackat om för- och nackdelar med att vara hembiträde eller prostituerad med migranter i många länder. Hon har lärt ut engelska till judiska flyktingar från Sovjetunionen och jobbat med läs- och skrivkunnighet hos papperslösa latinamerikanskor i USA och Spanien.

Hon har också varit sekretarare, community organiser, chefredaktör, hundpassare, akademisk forskare, livsmedelsbutikschef, copyeditor, rivningsarbetare, databasmanager, samt konsult till UNAIDS, men har aldrig varit servitris. Till hösten är hon inbjuden som gästprofessor i Migration och Genus på Neuchâtel-universitetet i Schweiz.

Exempel på några platser där Laura föreläst:

 • Nordic Migration Conference i Bergen
 • Institute for Contemporary Arts i London
 • Casa de la Cultura i Quito
 • Woodrow Wilson International Center for Scholars i Washington
 • Den Internationale Højskole i Helsingør
 • Concejalía de Bienestar Social e Integración i Valencia
 • University of Nevada i Las Vegas
 • Human Rights Human Wrongs Film Festival i Oslo
 • Thammasat-universitetet i Bangkok
 • Internationella AIDS-konferensen i Barcelona
 • Workshops med sexsäljande kvinnor i Ecuador
 • Italienska förbundet för Women in Development i Rom
 • Harm Reduction-konferens i Portugal
 • Latinamerika i Fokus: Film- och Kulturfestival i Malmö

Laura har publicerat artiklar och essäer i många olika tidskrifter:

Migranten som resenär, Arena, 2, 2011

Kajsa Ekis Ekmans okunnighet om sexarbetare är skrämmande, Newsmill, 2010

Skarhed och Ask måste ta till sig kritiken mot utvärderingen av sexköpslagen, Newsmill, 2010

Tvivelaktig rapport om sexköp, Svenska Dagbladet, 2010
Sluta att moralisera över våra sexliv, Gudrun!: Expressen Sidan 4, 2010 och

The Guardian, London Progressive Journal, American Sexuality, Re-public,The Local och är öppen för förslag att skriva eller prata om många ämnen.

Hon kommenterar tre gånger i veckan på bloggen Border Thinking on Migration, Trafficking and Commercial Sex, en blogg/nyhetssida på nätet.

Hon har intervjuats, och hennes bok har recenserats, i tidningar, tidskrifter, websidor och radio i många länder, däribland

Timbro möter författaren och migrationsforskaren Laura Agustín, maj 2010 och

The New Statesman, BBC Radio 4, Weekendavisen, The New York Times Bloggingheads, KPFK i Los Angeles, Reason Magazine, The Erotic Review, Neue Zürcher Zeitung, WBAI i New York, Australiensisk Radio, La Repubblicas veckomagasin och många akademiska tidskrifter.

Under sin livstid har hon lärt sig tio språk och glömt de flesta av dem igen. Hon håller föredrag på engelska och spanska och kan samtala på svenska. Hon önskar att hon kunde komma ihåg sin arabiska. Möjligen innehar hon rekordet för världens tunnaste flätor, som hon gör själv. Hon har en doktorstitel i sociologi från Open University i Storbritannien.

På frågan vilken plats Laura gillar bäst är svaret att även om det inte alltid varit frågan om alltigenom trevliga upplevelser så innebär alla platser både behagliga och obehagliga sidor. Hon bor sedan 2008 i Malmö, ytterligare en ny plats och upplevelse och planerar stanna.

För att kontakta Laura, tryck här. Foton: Orlando G Boström. För pressbilder tryck här.

Laura Agustin Cafe

Tack till Louise Persson för hjälpen med den svenska sidan.